Nieuws

Van de voorzitter

Beste leden,
We staan aan de vooravond van een nieuw tennisseizoen. Aan het park en de banen wordt de laatste hand gelegd om op 18 maart ons tennispark weer voor u open te stellen. Gedurende de afgelopen weken hebben we onder andere de banen gewalst, zijn de keuken en de achteringang aangepast, is het terrasmeubilair geverfd en hebben we het park aangekleed met nieuwe plantjes in de bakken. We zijn klaar om te starten! 

 

Ledenverschuiving
Ons ledenaantal is nog steeds goed, maar je ziet wel een verschuiving van minder jeugd naar meer senioren. De verdeling was altijd ongeveer 1/3 jeugd en 2/3 senioren maar op dit moment is ruim 70% senior en circa 30% jeugd. Wij hopen dat de komende jaren door de nieuwe wijk Nieuw Rhijngeest en andere nieuwbouw in Oegstgeest er weer extra jeugdleden bijkomen. Daarover zijn we ook in gesprek met de tennisschool om een interessant pakket aan te bieden. Jeugdleden zijn dus per direct van harte welkom bij OLTC!

Minder KNLTB-leden
Landelijk is een neerwaartse spiraal te zien. Het ledental van de KNLTB is de laatste 10 jaar met 20% gezakt van ruim 710.000 naar 580.000 spelers het afgelopen jaar. De KNLTB is momenteel zeer actief met allerlei initiatieven om deze trend om te buigen. De bond introduceert nieuwe competitiesoorten die ertoe bij moeten dragen dat weer meer mensen gaan tennissen en dat ze ook langer lid blijven. Daarnaast wordt de competitie meer geconcentreerd in het weekend. Dit heeft voor een goed draaiende club als OLTC behoorlijke nadelen, omdat hierdoor de drukte in het weekend nog groter wordt. Dit jaar zullen we daarom op zaterdag ‘compact’ gaan spelen, zodat toch alle partijen gespeeld kunnen worden. Verderop hierover meer. In onze regio hebben we een aantal tennisclubs, zoals Dekker en Unicum, die graag meer leden zouden willen, zodat er concurrentie ontstaat. Het gemeentelijk beleid speelt hierin ook een rol, met als gevolg dat de kosten voor de tennisclubs in de Leidse regio omhoog gaan.

Sport in Oegstgeest
In de gemeente Oegstgeest staat sport minder hoog in het vaandel in vergelijking tot enige jaren geleden. Bij de meeste clubs moet de contributie omhoog om de hogere kosten van het gebruik van de accommodaties te kunnen betalen. Het strikte subsidiebeleid van de huidige coalitie is hierin leidend. De Sportfederatie Oegstgeest (OLTC is daar lid van) en de gemeente pogen tot een gezamenlijk Sportnota te komen, maar dat is nog niet gelukt. Hopelijk lukt dat de komende maanden wel.
Onze buren LOHC groeit nog wel door en dit jaar zal er een nieuw veld worden aangelegd op de plek van het huidige grasveld, veld 4. De meeste werkzaamheden vinden in mei en juni plaats, waardoor er veel bouwverkeer zal zijn. We zijn met LOHC en de gemeente in gesprek over een goede coördinatie hiervan, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan.

Aanpassingen clubhuis
Ons clubhuis is deze winter weer verder aangepakt. Dit keer is de keuken verbeterd met een nieuwe vloer en nieuwe wanden, zodat alles goed schoongehouden kan worden. Daarnaast is er een nieuwe tap en is de achteringang gedeeltelijk overdekt. Daarnaast is er nog een ander nieuwtje maar dat zal pas bekend gemaakt worden tijdens ALV in april.

I’M Tennis
De tennislessen worden komend jaar door dezelfde trainers gegeven, maar de organisatie heeft een nieuwe naam. Om samen sterker te kunnen acteren in deze tijd van een dalende populariteit van de tennissport en een dalend aantal leden van de KNLTB zijn de drie tennisorganisaties IMPACT, MATCH en Touch een samenwerking aangegaan onder de naam I’M Tennis. Zoals Onno en Marco zeggen, verandert er voor OLTC niet zoveel maar we krijgen wel de kwaliteiten van Match en Touch erbij.

Competitie
Zoals eerder gemeld zal de competitie dit jaar extra druk worden. Dit komt door de maatregelen van de KNLTB om de competitie meer in het weekend te concentreren. Daarmee wordt het bij clubs die minder leden hebben in het weekend wat drukker, waardoor er meer sfeer zou moeten komen. Aangezien wij al vol zaten hebben we besloten om op zaterdag compact te gaan spelen. Dit betekent bij 40/40 direct beslissend punt en de derde set wordt vervangen door een super-tiebreak. Daardoor zou een partij gemiddeld 15 minuten korter moeten duren, zodat er meer partijen gespeeld kunnen worden. Ons eerste herenteam en damesteam spelen allebei hoofdklasse en het gemengde team speelt in de derde klasse. Dat betekent dat we weer hoog niveau tennis krijgen, waarbij steun van veel supporters natuurlijk welkom is! Onze jeugdteams timmeren ook goed aan de weg. In de komende jaren zullen zij hun plaatsen in de topteams opeisen.

Toernooien
De kalender staat weer vol met de gebruikelijke toernooien, waardoor er ook voor de niet-competitiespelers kansen zijn om zich te meten met anderen in dezelfde speelsterkte. Er zijn toernooien voor jeugd en senioren: de Seniorenonderlinge in juni en de Jeugdonderlinge in augustus voor alleen OLTC’ers en de open toernooien waaraan ook spelers van andere clubs meedoen. Deze zijn in mei voor de jeugd en in september is weer het Proper OLTC Open met ongeveer 650 deelnemers.

Nieuwe kledingsponsor
Op sponsorgebied is er ook nieuws te melden. TennisDirect is vanaf dit jaar de kledingsponsor van OLTC. Onze hoogste competitieteams krijgen mooie kleding, we gaan spelen met goede Dunlopballen en TennisDirect heeft voor onze leden leuke aanbiedingen in petto. Binnenkort ontvangt u daar een mail over!

De Vrienden van OLTC hebben een besluit genomen over investering van de middelen. Er zijn mooie nieuwe bankjes voor bij de banen gekocht, zodat de spelers hun tennistassen daarop kunnen neerleggen en ze tussen de games door even kunnen zitten.
Op financieel vlak gaat het ook goed met OLTC. Dit jaar en komend jaar lossen we de obligatielening af, waardoor we er balans technisch weer beter voor komen te staan.

De commissies
De commissies zijn allemaal goed gevuld en we willen nu alvast iedereen bedanken die (weer) een deel van zijn vrije tijd besteedt aan het regelen van een van de vele activiteiten van onze club. Ongeveer 80 vrijwilligers zijn gedurende het jaar bezig om het voor de andere leden leuk te maken. Voorbeelden zijn het organiseren van de competitie, de toernooien, leuke jeugdactiviteiten, het verven van het clubhuis, zorgen voor leuke plantjes in alle bakken, enzovoort.
Op bestuursgebied hebben we geen nieuws. We gaan door met de huidige groep en zullen ons beste beentje voorzetten om alles in goede banen te leiden.

Feestelijke seizoensopening
Dan rest mij alleen nog u op 26 maart uit te nodigen op ons park. Dan is er een kick-off voor de competitiejeugd en worden de competitiespullen uitgereikt. Van 12.00 tot 14.00 uur is er een toernooitje voor alle jeugd. Daarover ontvangen de jeugdleden nog een aparte mail. En natuurlijk de borrel vanaf 17.00 uur waar wij graag het glas met u heffen op een mooi tennisjaar! Aansluitend kunt u genieten van een heerlijke maaltijd van Biedie en Jan Willem en hun team.

Namens het bestuur, Dick de Groot

« Terug

» Nieuws archief