Nieuws

Waarom kan er nog niet gespeeld worden?

Dit is een vraag die velen bezig houdt deze dagen, en terecht. Het is voor iedereen namelijk duidelijk dat je niet kunt tennissen als het vriest, de banen worden dan hard en glad. Maar waarom duurt het zo lang na een vorstperiode voordat de banen weer bespeelbaar zijn? Het zit zo:

Fase 1:  Ontdooien van de toplaag en ondergrond

Allereerst moet de vorst uit de bodem verdwenen zijn.  De banen houden water vast en dat water moet volledig ontdooid zijn.  In de eerste dagen van de dooi is de toplaag wel al zacht, maar de ondergrond is dan nog bevroren.  Bij verdere dooi komen de banen onder water te staan. Dat is het teken,  dat ook de ondergrond is ontdooid. De banen zijn dan heel erg zacht, je zakt er met je schoenen in weg. Op de OLTC site kun je hier zien wanneer de temperatuur van de grond voldoende is gestegen.

Fase 2: Het drogen van de banen

De banen moet drogen voordat de volgende fase ingaat en dat gaat niet zo snel in de winter. Na de dooi  is de baan heel zompig en dat verandert langzaam in een baan waar je wel in wegzakt naar de fase dat je geen water meer in je voetstap omhoog ziet komen. Deze fase kan, afhankelijk van het weer, wel een week duren. Er is vooral een warm zonnetje voor nodig. Het vervelende is dat zonnig weer overdag in de winter vaak gepaard gaat met een heldere hemel en nachtvorst waardoor we de dag erop weer terug zijn bij fase 1.

Fase 3: Walsen van de banen

Door het spelen op de banen zonder te walsen, kunnen de banen flink beschadigen.  De gravel blijft als het ware onder je schoenen plakken. Door het vriezen en dooien wordt de toplaag poreus en moeten de banen opnieuw verdicht worden.  Het walsen is een klus, die door de groundsman wordt uitgevoerd en dat kan een paar dagen in beslag nemen. Als de banen voldoende verdicht zijn, kan er weer gespeeld worden. Zodra dit het geval is komt hier een melding van op de site.

Het bestuur

« Terug

» Nieuws archief