Nieuws

Gebruiksvoorschrift banen in het najaar en de winter

Afgelopen winter hebben we ervaring opgedaan hoe onze nieuwe banen zich houden bij vorst. Er was een lange vorst periode van eind december tot begin maart waarbij de nacht temperaturen ruim onder het vriespunt waren en overdag niet hoog genoeg om de bevroren banen te laten ontdooien. Begin maart heeft het grote voorjaarsonderhoud plaatsgevonden en waren de banen bespeelbaar, althans dat werd alom aangenomen. Helaas zijn de banen te vroeg vrijgegeven waardoor met name banen 1 t/m 3 flink beschadigd zijn en opnieuw gedaan moesten worden.

De ervaring heeft geleerd dat er onder +5° C niet meer gespeeld kan worden. De temperatuur van de bovenlucht mag dan wel boven vriespunt zijn maar aan de grond vriest het dan regelmatig. Gevolg is dat de baan glad wordt en bij afzetten kluitvorming en een kuiltje (gat) ontstaat.

In tijden van nachtvorst zal het park gesloten blijven tot tenminste 12 uur zodat de toplaag kan ontdooien, daarna is het aan de groundsman om te bepalen op welk tijdstip er weer gespeeld kan worden. Het mag duidelijk zijn dat, als het ook overdag vriest, het park gesloten zal blijven, ditzelfde geldt als er sprake is van een langere vorstperiode.

We willen alle banen graag in een goeie conditie houden, vandaar dat we van iedereen de aandacht vragen om het volgende goed door te lezen. Belangrijk is dat iedereen op de hoogte is van hoe we dienen om te gaan met de banen bij slecht weer, droogte, hoe we horen te slepen en wat de algemene richtlijnen zijn. Op deze wijze kan iedereen een steentje bijdragen aan het onderhoud van de banen. 
Bij regen
Stop met tennissen bij doorgaande regen, verlaat de baan zonder slepen.
De kenmerken van het niet bespeelbaar zijn van banen:
-Toplaag wordt zacht en modderig
-Toplaag begin te glimmen
-Donkere plekken op de baan
-Begin van plasvorming
Wanneer er ondanks deze kenmerken toch doorgespeeld wordt heeft dit gevolgen voor de baan in de vorm van beschadigingen. Bovendien wordt de baan glad en kan dit blessures tot gevolg hebben.
Na regen
De afgelopen maanden hebben geleerd dat de Gravel Prestige banen na regen snel droog zijn. Dit wil niet zeggen dat de banen bespeelbaar zijn, wacht tenminste 45 min. De baan ziet er droog uit, althans de toplaag ziet er droog uit. De laag eronder heeft langer tijd nodig om te drogen en 45 min. is in de meeste gevallen voldoende. Controle is eenvoudig uit te voeren door de toplaag met de schoen stevig te verwijderen. Wanneer de laag er onder zacht en modderig is kan er nog niet gespeeld worden.
Sproeien bij droogte
Bij gravelbanen is bij droogte sproeien absoluut noodzakelijk om te voorkomen dat de baan glad wordt en de baan het “zandbak” effect krijgt. Het sproeien van de banen kan op elk gewenst moment en komt de baan alleen maar ten goede. Het voordeel van regelmatig sproeien is dat de losse gravel zich gaat hechten waardoor de conditie van de baan verbetert. Er wordt 3 x per dag gesproeid maar hiernaast mag er door iedereen nog extra gesproeid worden. 
Schoonmaken lijnen
Bij de gravel prestige banen wordt gebruik gemaakt van spanlijnen. Kenmerk hiervan is dat de lijnen lager liggen en dat er openingen in de lijnen zitten. Gevolg hiervan is dat het minder zichtbaar is dan bij traditionele lijnen. Daarom strekt het tot de aanbeveling om de lijnen schoon te maken voor het spelen en na sproeien.  
Slepen van de banen
Gravel Prestige banen zijn aangelegd onder afschot om horizontale waterafvoer te borgen. Om dit afschot in stand te houden moet er anders worden gesleept dat de traditionele gravel banen (dwars). De banen dienen gesleept te worden in de lengte richting  (zie tekening)
Algemeen
Prestige Gravelbanen zijn aangelegd voor het spelen van tennis en mogen alleen daarvoor gebruikt worden.
Gedragsregels op de banen te hanteren:  
-Maak uw schoenen schoon voordat u de baan betreedt;  
-Gebruik geen schoenen met noppen of spikes;
-Laat geen honden of andere dieren toe op de banen;
-Geen glas op de banen;   
-Geen zware of puntige objecten op de baan;  
-Houdt het terrein/verhardingen rond de banen vrij van afval;
-Sleep de banen met een sleepnet na gebruik.
 

Het Bestuur

« Terug

» Nieuws archief